Borstvoeding is beter

31 oktober 2008
Categorieën: Over de maatschappij
2 reacties »

Ik vind dat iedere moeder borstvoeding zou moeten geven tot het moment dat de baby kan leven op ‘gewoon voedsel’. Om dat mogelijk te maken, wil ik zogende moeders tot maximaal een jaar zwangerschapverlof geven. Moeders die hun kind ‘flessen’ kunnen, net als nu, na 6 weken weer aan het werk.

 

Heb je het echt serieus geprobeerd en wil de borstvoeding toch niet lukken, dan is de moderne flessenmelk natuurlijk een goed alternatief. Ik ben grootgebracht met de fles en ik ben daar niet ongelukkig van geworden. Maar die borsten zitten er niet voor niets en dus zeg ik: het is de natuur en dat is per definitie beter … daar hoef je geen wetenschapper voor te zijn.

 

In mijn ogen kiezen vrouwen er tegenwoordig veel te makkelijk voor om over te stappen naar de fles of om zelfs de borst niet eens te proberen.

‘Het komt niet op gang’, zeggen ze na een dagje klungelen. Ja, het kan wel een week duren, voor de productie op volle toeren is en nog veel langer voordat het echt allemaal soepel loopt.

‘Het is zo’n gedoe’, hoor ik ook regelmatig. Ik kan dan alleen maar denken: dan had je geen kind moeten nemen. Een kleine is nu eenmaal niet altijd gemakkelijk en dus moet je niet piepen, als je er voor gekozen hebt moeder te worden.

 

Deze tegenwerpingen zouden minder zwaar wegen wanneer vrouwen niet na een paar weken weer aan het werk zouden moeten. Dan zouden ze veel meer tijd en rust hebben om de borstvoeding echt een kans te geven.

En eerlijk gezegd denk ik dat ook de werkgevers liever zouden zien dat de borstvoedende vrouwen wat langer thuis zouden blijven. Een vrouw die de halve dag zit te kolven, is professioneel natuurlijk veel minder productief.

 

Ben ik nou een babyliefhebber of een vrouwenhater? Bestrijd ik het feminisme of zet ik er alleen maar een belangrijke kanttekening bij? Houden we vast aan onze natuur of laten we de vrouwenborst in de loop van de evolutie verdwijnen?

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

2 reacties op “Borstvoeding is beter”

 1. Linda:

  Ik ben het er volledig mee eens dat borstvoeding (en zo lang mogelijk) beter is dan flessenmelk. Da’s ook wetenschappelijk bewezen. Logisch ook, de natuur doet het altijd beter dan wij het kunnen fabriceren.

  En ik vind ook dat vrouwen het wat langer moeten proberen, het is soms even pittig en dan moeten de tanden op elkaar, maar dan lukt het meestal ook. En als het echt niet lukt, geef dan flesjes en ga je er vooral niet schuldig over voelen.

  Het langere zwangerschapsverlof voor vrouwen die borstvoeding geven vind ik een heel goed idee, maar als een vrouw na 6 weken weer aan de slag wil en toch op kantoor wil kolven, moet dat ook kunnen.

 2. cees:

  Ik heb nog wel een video liggen waarin deze stelling benadrukt wordt door de grootste babyvoeding fabrikant van de wereld.

  Dus de stelling is juist.

Mijn reactie