Je publiek beter bereiken: wees persoonlijk

16 september 2009
Categorieën: Je publiek beter bereiken
Geen reacties »

De verleiding is groot: de zaal aanspreken als groep. Ze zitten er immers met zijn allen. Als dagvoorzitter, discussieleider of spreker mag je echter nooit vergeten dat iedereen in de zaal naar je luister, alsof jullie één-op-één in gesprek zijn.

Spreek daarom, alsof je alleen maar tegen die vrouw in de rode jurk op de tweede rij praat. Stel vragen zo, alsof de man met de snor achterin de zaal je persoonlijke vriend is.

De simpelste manier om dit te bereiken is je woordkeuze aan te passen.  Spreek niet meer over ‘jullie’, ‘wij’ en ‘’ons’; dat reduceert je toehoorders tot de grote gemene deler. Spreek liever over ‘jij’ en ‘ik’; daarmee voelt ieder individu zich persoonlijk aangesproken.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Mijn reactie