Wilfried de Jong: meester-interviewer in een meesterlijk format

25 januari 2011
Categorieën: Gezien gehoord gelezen
2 reacties »

Wat heb ik genoten van ’24 uur met Wilfried de Jong’ waarin hij PVV-ster Fleur Agema te gast had. Al kijkend vroeg ik me af: wat maakt die man toch tot één van de beste interviewers van Nederland en wat kan ik van hem leren?
Mijn belangrijkste conclusie: hij probeert geen punt te maken. Waar collega-interviewers ten koste van alles iets ‘willen bewijzen’, wil De Jong alleen maar ’laten zien’. Hij gaat de strijd niet aan, waar anderen zouden doordrukken; hij beheerst zich, waar iedereen tegengas zou geven. Hij kiest niet voor ‘ja maar’ in een poging zijn waarheid boven die van zijn interviewee te stellen, maar geeft simpelweg zijn gedachten ter discussie en laat de ander de ruimte zijn eigen mening te hebben. De Jong probeert niets aan te tonen, maar laat de kijker zijn eigen conclusies trekken.
Wat daarbij natuurlijk helpt is het format: Wilfried de Jong heeft alle tijd van de wereld. Als je iemand in 5 minuten moet interviewen, heb je uiteraard meer haast en ben je sneller geneigd druk te zetten … die dan vaak averechts werkt. Want eigenlijk is het heel simpel: je moet als interviewer niets willen forceren.

Wat we vervolgens zagen, was dat Fleur Agema een aantal uitspraken deed en een kant van zichzelf liet zien, die ik in ieder geval nog nooit eerder had gezien. Een aantal voorbeelden:
Toen Agema over de 2de wereldoorlog en haar afschuw voor de Jodenvervolging sprak, constateerde ze dat de joden toch een hele eigen plek hadden binnen onze maatschappij en dat het daarom zo erg was dat ze zo gestigmatiseerd en vervolgd werden. De Jong slikte de vraag in, die ieder ander gesteld zou hebben: ‘doen jullie met moslims niet precies hetzelfde?’
Dankzij die zelfbeheersing bleef het gesprek op gang en voelde Fleur Agema zich voldoende veilig om kort daarop de islam te vergelijken met Nazi-Duitsland. En weer glimlachte Wilfried, in plaats van haar te confronteren met het feit dat het uitsluiten van de islam in ons land net zo makkelijk (en net zo onterecht!) aan die vergelijking onderworpen kan worden.
En uiteindelijk leidde al dat geduld niet alleen tot een helder (en in mijn ogen onthutsend) totaalbeeld van de visie en drijfveren van Agema , maar vooral tot één concluderende opmerking van Fleur die meer over haar zei dan wat elke andere aanpak ooit boven water had kunnen krijgen. Op Wilfried zijn zoveelste nuancerende vraag, verzuchtte zij: “Ja maar Wilfried, jij hebt het steeds over mensen …’  En Wilfried? Hij zweeg en liet mij mijn eigen conclusie.

Overtuigt De Jong daarmee meer dan andere interviewers? Nee, want uiteindelijk preekt iedereen toch voor eigen parochie en PVV-ers zullen zich ook door De Jongs aanpak niet laten overtuigen van hun ongelijk, net zo min als ik ineens PVV-aanhanger geworden ben. Maar wat hij wel heeft bereikt is dat ik de drijfveren van Fleur Agema beter heb kunnen doorgronden dan ik na enig ander interview heb gekund.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

2 reacties op “Wilfried de Jong: meester-interviewer in een meesterlijk format”

 1. Derk Eimers:

  Inderdaad Jan-Jaap,
  Een onderscheidende ‘vragensteller’ die (daarom?) naadloos in dit format past. Wat hij bovendien als kwaliteit meeneemt is dat zijn non-verbale communicatie nauwelijks een gedachte/mening laat zien als de ander iets vertelt. Het is de neutrale mimiek die de stilte (‘provocerend’ om nog iets te laten zeggen) versterkt.
  Ben trouwens best benieuwd hoe andere interviewers in een setting van 24 uur op circa 75 vierkante meter het zouden aanpakken.
  Matthijs, Lara, Jeroen, Hanneke, Aart, Ghislaine, Ivo, Rutger …???

 2. Jan-Jaap In der Maur:

  En hoe wij het zelf zouden doen, niet te vergeten …

Mijn reactie