Uiterlijk vertoon: 10 tips voor de juiste kleding

30 mei 2011
Categorieën: Geen rubriek
11 reacties »

Het kiezen van de juiste kleding voor een bijeenkomst is niet alles bepalend voor het eindresultaat, maar het helpt wel. Zelf hou ik de volgende tien uitgangspunten aan:

Doelgroep: voor een zaal met gemeente-ambtenaren kleed ik me anders, dan voor een groep topmanagers van een multinational of een zaal vol MBO-studenten. Zij kleden zich immers ook anders.

Doel: de ene bijeenkomst heeft meer een ‘handen-uit-de-mouwen-karakter, dan de andere. Dat bepaalt de keuze tussen nette broek met colbert, pak zonder strop of met.

Verhouding: bij sommige evenementen ben ik prominent aanwezig, bij andere gelegenheden blijf ik meer op de achtergrond. In het eerste geval durf ik ‘uit te pakken’; in het tweede geval zorg ik dat ik net iets ‘saaier’ gekleed ga dan bijvoorbeeld de sprekers.
Hetzelfde geldt voor verschillen in generatie: voor een zaal met vooral mensen die ouder zijn dan ik, kies ik mijn meest conservatieve pak; voor een jonger publiek trek ik juist iets moderns aan.

Uitstraling: je kleding zegt iets over hoe serieus je de bijeenkomst neemt. Ik kies daarom eerder voor een beetje overdressed, dan voor te simpel.

Gemak: wat er ook gebeurt, ik zal nooit iets aantrekken dat niet fijn draagt.

Handelsmerk: voor sommige sprekers/dagvoorzitters is kleding deel van hun ‘merk’. Ze dragen bijzondere sokken, hele uitgesproken pakken, rare dassen, brillen etc. Zelf durf ik langzaamaan meer te kiezen voor opvallende schoenen.

Accessoires: Kies horloges, ringen en kettingen met beleid. Onderwerp ze aan dezelfde criteria als de rest van je kleding, met één toevoeging: alles wat rammelt gaat ten koste van de aandacht voor jouw betoog.

Techniek: Er moet in je pak ruimte zijn voor de zender van je microfoon (en voor jezelf, mocht je kilo’s aankomen).

Details: controleer regelmatig of alle knopen nog vast zitten en alle naden netjes zijn. Draag niets in je zakken: een bobbel van een sleutelbos bijvoorbeeld is geen gezicht.

Back-up: ik ga nooit de deur uit zonder een set reservekleding. Het zal je immers maar gebeuren dat je een kop koffie omgooit, net voor je op moet. Of dat je net voor de ingang de bijdrage van de hond van één van de buurtbewoners over het hoofd ziet.

Natuurlijk gaat het uiteindelijk om wát je zegt, niet om hóe je eruit ziet. Echter: als je uiterlijk niet past bij je boodschap, zal deze slechter over komen.
Stel je een spreker voor die vertelt over sales: dan wil je toch ook een goed geklede verkoper voor je zien. Spreekt deze ‘snelle jongen’ echter over een alternatieve geneeswijze, dan zul je hem ineens niet serieus nemen: je ziet immers nog steeds een verkoper voor je en geen vakman.
 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

11 reacties op “Uiterlijk vertoon: 10 tips voor de juiste kleding”

 1. Anouschka laheij:

  en vergeet bij nieuwe schoenen het prijskaartje niet van de onderkant te trekken!!!!!!!!!!

 2. LEWIS:

  ..

  Buynow it…

 3. ENRIQUE:

  .

  Buynow it…

 4. JIMMIE:

  ..

  Buygeneric meds…

 5. EDUARDO:

  ..

  Buygeneric pills…

 6. PERRY:

  Buywithout prescription…

 7. DUSTIN:

  ..

  Buygeneric drugs…

 8. BRADLEY:

  .

  Buygeneric drugs…

 9. tilly:

  het gaat er om dat je er goed in voelt en dat je er je zelf in kunt zijn. Anders komt het niet echt en overtuigend over. En dat staat de persoonlijke uitstraling in de weg. Dan komt je boodschap niet over. Iemand die zich thuis voelt in alternatieve kleding moet dat ook bij gelegenheden dragen want dat past bij je persoonlijkheid.

 10. tilly:

  mensen gedragen zich aardiger vriendelijker en wellevender tegenover iemand die sjieke kleding draagt dan tegenover iemand die daar met afgedragen kleding aankomt. Dan ben je wel een outsider of outcast waar slecht over gedacht wordt. Bijvoorbeeld dat mensen dan al vlug denken dat je ongeinteresseerd bent en slechte dingen van plan bent en denken dat het hun imago schaadt van die locatie waar het deel van uit maakt. Het maakt dat je dan een stempel krijgt. De eerste indruk is de beste. Met behulp van kleding die bij je persoonlijke stijl past.

 11. Stropdassen:

  Ik vind dat je altijd aan zou moeten trekken wat je wilt aantrekken. Ik ben het er mee eens dat je je voor een gala anders kleed dan voor je werk. Aan de andere kant is mijn kleding ook een afspiegeling van mijn gevoel en dat betekent dat ik er bij sommige minder speciale gelegenheden op mijn best uitzie. Dit geeft eigenlijk ook een goede indruk. En soms als ik op bestemming aan kon had ik liever wat meer aandacht aan mijn outfit besteed. Zolang je er voor zocht dan belangrijke basiselementen goed zijn hoef je ‘s ochtends niet al te lang na te denken over wat je de hele dag aantrekt.

Mijn reactie