Geef jezelf een stem

29 mei 2012
Categorieën: Geen rubriek
Geen reacties »

De stem is een belangrijk instrument voor sprekers en dagvoorzitters; maar wel een instrument dat vaak slecht bespeeld wordt. Informatie en interactie profiteren van het bewust gebruik van de stem. Ik doe een paar suggesties: 

Hou van je stem: hoe raar je jezelf ook vindt klinken, pas als je vrede hebt met je eigen stem kun je hem vol overtuiging gebruiken.

Acteer: we gebruiken onze stem allemaal op verschillende manieren, zonder dat we het merken. Als je boos bent, klinkt je anders dan wanneer je dol enthousiast bent; niet alleen in wat je zegt, maar ook in hoe je klinkt. Roep voor jezelf altijd het gevoel op dat past bij de woorden die je spreekt en leg bewust de bijpassende emotie in je stem.

Spiegel: we weten allemaal dat mensen elkaar onbewust na doen en dat geldt ook voor de stem. Dus als je (net als ik) van nature een wat monotone, brommerige stem hebt en je wilt dat je gesprekspartner fris en geanimeerd klinkt, praat dan bewust wat hoger en leg wat meer nadrukkelijke klemtonen in je betoog. De ander zal dat dan ook gaan doen.
In het begin kan dit wat onnatuurlijk voelen en natuurlijk moet je niet overdrijven, maar je zult merken dat het werkt.

Train: net als je lijf en je geest, kun je ook de mogelijkheden van je stem vergroten. Dat kan met professionele hulp, maar ook gewoon door het te doen. Speel eens me de drie octaven stembereik die je van moeder natuur cadeau hebt gekregen. En varieer eens in tempo, ritme en intensiteit.

Vertroetel je stem: Alleen een stem in topconditie kan optimaal presteren. Verzorg daarom je keel met voldoende rust en onthou jezelf van slechte invloeden, zoals roken.

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Mijn reactie