In de pauzes wordt het meest gezegd

10 mei 2012
Categorieën: Je publiek beter bereiken, Over vragen stellen en discussie voeren
Geen reacties »

Iedereen laat pauzes vallen als hij praat. Slechte dagvoorzitters en sprekers zijn er bang voor en pauzeren alleen als ze ademhalen écht niet langer uit kunnen stellen. Professionals gebruiken de pauzes bewust, om het effect van hun verhaal te verhogen.
Je kunt verschillende soorten pauzes inzetten:

Korte pauze: dit is de natuurlijke pauze die je laat vallen, als je gewoon spreekt zoals altijd. Hij duurt zo’n anderhalf-twee seconden en  is – zeg maar – de alineaindeling in je voordracht. Hij helpt je toehoorders de losse onderdelen van je gedachtengang te onderscheiden en geeft ze de kans te verwerken wat je net gezegd hebt. Als je hem bewust gebruikt, zet je hem in na ieder woord of zin die je extra wilt benadrukken (wel met mate toepassen!).

Lange pauze: vanaf drie seconden wordt een pauze lang. Dat kan de eerste keer ongemakkelijk voelen, maar is niet raar als je hem op het juiste moment inzet. Hij kan het effect van je woorden enorm verhogen, omdat hij het publiek de kans geeft even écht na te denken over wat je net gezegd hebt.
Een geoefend spreker/dagvoorzitter weet feilloos wanneer hij deze pauze moet gebruiken en hoe lang hij precies moet zijn voor maximaal resultaat.

Gedramatiseerde pauze: Een pauze in je verhaal hoeft niet altijd een volledige stilte te zijn. Je kunt ook spelen met de invulling. Zo kun je even stoppen om je volgende woord ‘te proeven’ of een ‘uhm’ inzetten om te suggereren dat je de gedachte nog moet vormen (en de zaal dus stimuleren dit ook te doen).

Interactieve pauze: Deze vorm kun je gebruiken om je publiek meer bij je statement te betrekken. Kijk eens vragend de zaal in en je ziet direct hoe de hoofden knikken: ja of nee. Zo kun je ook de lach stimuleren of geroepen reacties uitlokken. En met de juiste opmerking over ‘de mensen om ons heen’, gevolgd door een korte pauze kun je zelfs contact tussen mensen in de zaal stimuleren.

Ongetwijfeld zijn er meer vormen te bedenken. Ik laat nu een korte pauze vallen, in de hoop dat jullie mijn lijst spontaan aan zullen vullen …

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Mijn reactie