‘Presenteren …’: oppervlakkig boek, dat hinkt op twee gedachten

16 juni 2012
Categorieën: Geen rubriek
2 reacties »

Met enige regelmaat lees ik vakliteratuur en in veel gevallen levert dat inspirerende nieuwe inzichten op. Het boek ‘Presenteren, professionals aan het woord’  bleek helaas geen aanrader. Ongetwijfeld zullen er mensen zijn met bijna geen podiumervaring, die iets aan het boek hebben.  Maar ik zelf heb het einde uitsluitend gehaald, omdat ik deze recensie wilde schrijven.

Mijn grootste probleem met het boek is dat het twee verhaallijnen kent, die zich in mijn ogen verhouden als appels tot peren. Aan de ene kant delen bekende TV-presentatoren hun ervaringen: categorie Matthijs van Nieuwkerk, Paul Witteman; de echte top, dus. Daar doorheen geweven krijgt de lezer tips hoe een betere spreker te worden.
Niet alleen in mijn overtuiging, maar ook in het boek blijkt dat die twee niets met elkaar te maken hebben: de BN-ers op de buis combineren presenteren en interviewen, op het podium worden die taken verdeeld over sprekers en dagvoorzitters. Een goede spreker is totaal iets anders dan een goede TV-presentator; een professionele dagvoorzitter voert op een hele andere manier gesprekken dan een televisie-interviewer.
En dus gaan de vergelijkingen vrijwel voortdurend mank. De quotes van de bekende presentatoren worden er met de haren bij gesleept, de sprekerstips blijven in het luchtledige hangen.

Maar ook als ik beide verhaallijnen los van elkaar zou lezen, blijven twee matige boeken over.
De interviews met de presentatoren om te beginnen zijn weinig verrassend en jammerlijk oppervlakkig. De heren en dames herhalen elkaar in plaats van elkaar aan te vullen, waardoor diepgang ontbreekt. Alleen Prem en Wilfred Genee wisten me te verrassen. Ik kan niet beoordelen of deze magere oogst gevolg is van
gebrek aan inhoud bij onze top-presentatoren of dat er sprake is van slecht journalistiek interview- en schrijfwerk.

En dan de spreektips: van een auteur die tot de top-sprekerscoaches behoort, had ik echt meer verwacht dan een opsomming van zaken die volgens mij alleen voor de echte beginner iets toevoegen.
Het is bovendien raar, dat op sommige punten ineens spreek-experts aan het woord worden gelaten, naast al die interviews met de Bekende Presentatoren. Eerlijk gezegd zijn juist die uitspraken nog het meest interessants en hadden deze meer ‘spreektijd’ verdiend dan – pak ‘m beet – Eva Jinek en Twan Huys.
Ook vreemd is het, dat in de samenvating aan het eind van ieder hoofdstuk zaken genoemd worden, die eerder in het hoofdstuk helemaal niet genoemd zijn. En in de meeste gevallen zijn dát juist de punten die ik graag verder uitgewerkt had gezien en die voor diepgang hadden kunnen zorgen.

Mocht iemand het boek toch willen lezen, laat me dat dan even weten. Je mag mijn exemplaar zo hebben. 

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

2 reacties op “‘Presenteren …’: oppervlakkig boek, dat hinkt op twee gedachten”

 1. Jerre:

  Je hebt me wel erg nieuwsgierig gemaakt naar het boek :) heb je nog andere leestips die wél de moeite waard zijn?

 2. Willem:

  Dit is toch simpelweg de hedendaagse succesformule bij ALLES: een paar BN’ers leuke-kop-slap-verhaal, en het geheel stutten door echte experts en vakinhoud.
  Wie gaat een boek schrijven over het wegblijven van het punt van BN-verzadiging bij grote groepen mensen?
  Wie gaat op zoek naar de verklaring voor het kennelijk feit dat flinke kuddes maar niet BN-murw lijken te kunnen worden?
  BNer interviewt BNer. BNer gaat op reis. BNers in allerlei quizzen tussen BNers onderling. BNers te gast in programma’s. en zo voort en zo voort

Mijn reactie