Wie mogen er in het forum en waarom: 7 uitgangspunten

26 juni 2012
Categorieën: Geen rubriek, Je publiek beter bereiken, Over vragen stellen en discussie voeren
1 reactie »

Een panel, een forum … hoe je het ook noemt, met grote regelmaat bestijgt een select groepje mensen het podium om hun licht te laten schijnen over een onderwerp. Om te voorkomen dat het gesprek snel dood slaat, hanteer ik een aantal uitgangspunten voor de samenstelling:

Geen politiek: te vaak zitten er mensen in een forum die niet wezenlijk iets toevoegen, maar die daar alleen zitten ‘omdat we niet om ze heen kunnen’. En altijd weer probeer ik mijn opdrachtgevers hier voor te behoeden, want het is de dood in de pot: het forum wordt in één klap zinloos, het publiek haakt af.
Pas als van ieder panellid duidelijk is waarom juist hij daar zit, krijgt het panel autoriteit en zal het publiek luisteren.

Niet te veel: in het verlengde van het eerste punt, ligt het aantal deelnemers. Simpel gezegd: 2 deelnemers is geen forum, vier zijn er te veel. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar met meer dan drie mensen op het podium zit er al snel minimaal één iemand doelloos bij … en waarom zou je hem/haar er dan bij laten zitten?
Wil je persé meer dan drie mensen aan het woord laten, kies dan voor dynamiek: laat ook deelnemers tijdens de discussie aanschuiven of vertrekken. Of kies voor een forum in etappes, met steeds andere groepen op het podium en een duidelijk ‘hoofdstukindeling’.

Diversiteit: niemand is gediend bij een aantal sprekers die elkaar eindeloos herhalen. Zorg bij de samenstelling van de groep met zorg voor sprekers die elkaar aanvullen of zelfs tegen spreken.
Benoem vooraf ieders rol in het forum, ieders standpunt en ieders kennis. Door daar keuzes in te maken, wordt het doel makkelijker bereikt.

Vorm: de ene forumdiscussie is de andere niet. Denk na over de opzet en kies bijvoorbeeld tussen reageren op stellingen of open vragen en bepaal of iedere deelnemer ‘vrij mag roepen’ of dat er een strakke gespreksdiscipline is.

Het publiek: schets een helder beeld van de rol van het publiek. Zijn ze toehoorders of actieve deelnemers in het gesprek? Wie zijn ze en waar worden ze door aangesproken? Deze kennis kan helpen de gespreksvorm te bepalen, net als de samenstelling van het panel. Bestaat de zaal bijvoorbeeld uit twee bloedgroepen, kies dan voor één vertegenwoordiger voor beide partijen en één iemand met een brugfunctie.

Urgentie: zorg dat het ergens over gaat! Niets is zo dodelijk, als een forum waarvan niemand precies weet waarom we er naar zouden moeten luisteren. Durf te besluiten dat ‘geen forum’ ook een optie is.

Het doel: als laatste in deze lijst, maar eigenlijk de eerste stap in het proces. Pas als het doel van de forumdiscussie helder is, kunnen de andere punten afgewerkt worden. Hoe scherper het doel geformuleerd is, hoe beter iedere verdere beslissing langs deze meetlat gelegd kan worden.

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

1 reactie op “Wie mogen er in het forum en waarom: 7 uitgangspunten”

  1. Marie Louise Grove:

    Dank voor deze krachtige uiteenzetting. Ik ga het gebruiken bij mijn opdrachtgevers.

Mijn reactie