Dagvoorzitters: van kwakzalver tot topchirurg

30 juli 2012
Categorieën: Geen rubriek
Geen reacties »

Dagvoorzitters komen in alle soorten en maten: van Bekende Nederlander tot Jan-van-de-boekhouding die zo vlot kan babbelen. Van hoogleraar op ieder willekeurig vakgebied, tot specialist in interactie. Van amateur tot professional.
Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. En wanneer kies je dan voor welke optie? Ik wil de vergelijking maken met onze gezondheid.

Tot op zekere hoogte zijn we allemaal in staat tot zelfdiagnose: we kunnen onszelf temperaturen, kunnen prima beoordelen wanneer een aspirientje te nemen en plakken zelf wel een pleister op een oppervlakkige schaafwond.
Onder deze noemer valt het inzetten van een interne dagvoorzitter: Jan-van-de-boekhouding. In veel gevallen is dat natuurlijk een prima oplossing.

Weten we niet precies wat er mis is met ons of hoe een simpel probleem te behandelen, dan zoeken we dat op in de (on-line) Medische Almanak: daar vind je alle denkbare informatie en er is niets wat niet vermeld wordt. Het probleem is: hoe weeg je al die informatie en hoe pas je hem concreet toe? Te veel kennis is ook niet goed.
Hetzelfde geldt voor de inzet van een inhoudelijk expert – laten we zeggen: een hoogleraar – als dagvoorzitter. Hij of zij weet alles. Dat is in veel gevallen een voordeel, maar kan ook tegen werken. Niet iedere inhoudsexpert is in staat zijn kennis te vertalen.

En als we er dan zelf niet meer uitkomen, roepen we de hulp in van professionele medici: afhankelijk van het probleem kies je voor de huisarts of een top-specialist op een bepaald gebied. Je gaat naar diegene die jou het beste kan helpen.
In deze categorie vallen de professionele dagvoorzitters. Afhankelijk van je vraag/doel kies je voor iemand op het nivo van een huisarts (betrouwbaar, breed inzetbaar), specialist (blinkt uit in een bepaald onderwerp) of top-chirurg (beschikt over de vaardigheid de meest gecompliceerde ‘operaties’ tot een goed einde te brengen).

Dan heb ik één categorie nog niet genoemd: de plastisch chirurg. Deze mensen doen fantastisch werk, waar het uiterlijk kan helpen het innerlijk te versterken. Maar net zo vaak blijkt een schitterende buitenkant niet te leiden tot echt geluk.
En in de vergelijking hebben we het hier dus over de Bekende Nederlanders. Zet ze zeker in, als uiterlijk vertoon en show een wenzenlijke bijdrage leveren aan het evenement. Maar heb – de goeden niet te na gesproken – niet al te hoge verwachtingen van de inhoud.

In alle genoemde categoriën vind je kwakzalvers en vakmensen. Die van elkaar onderscheiden is lastig. En is dat eenmaal gelukt, dan komt een nog lastiger probleem: welke van de toppers kies je? Welke huisarts past bij jou, welke plastisch chirurg voelt jouw wensen het beste aan, welke hartchirurg vertrouw jij je leven toe?

Doktertje spelen is leuk, maar het mag er niet op uitdraaien dat er medisch geëxperimenteerd wordt met de gezondheid van jouw evenement.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Mijn reactie