iBook “ROI van je evenement” verplichte kost

6 november 2012
Categorieën: Geen rubriek, Gezien gehoord gelezen
2 reacties »

Het Evoluon – u weet wel: die prachtige retro, maar nog altijd innovatieve lokatie in Eindhoven – bracht onlangs het iBook “de ROI van je evenement” uit. Het is verplichte kost voor iedereen die bijeenkomsten organiseert! Downloaden kan via www.evoluon.com.

Het boek werd geschreven door twee experts op het gebied van ROI en evenementen: Ruud Janssen en dr. Elling Hamso. Verder is er een bijdrage van Rob Captijn, één van de grote ROI-zendelingen van ons vak. Hun gezamenlijke verhaal is me uit het hart gegrepen: pas als iedere organisator van evenementen bereid is zijn werk zo structureel te benaderen wordt het mogelijk de feitelijke toegevoegde waarde van een professionele, passende dagvoorzitter te benoemen. En ik wil niets liever dan dat!

Voor wie het boek nog niet gelezen heeft alvast een korte samenvatting/preview:

- Evenementen zijn weliswaar kostbaar, maar kunnen ook heel veel opleveren. Alle zintuigen worden immers geprikkeld;

- De kans op ROI is daarom groot bij evenementen. Het risico dat je geld weg gooit net zo;

- Een evenement geeft pas ROI als ‘gedragsverandering’ het doel is. Dat is immers wel concreet en meetbaar te maken;

- Alleen richten op het verspreiden van kennis of het veranderen van houding is dus niet genoeg;

- Leren ligt aan de basis van gedragsverandering. Er zijn 4 soorten leren: kennis, vaardigheid, attitude, andere mensen leren kennen;

- Er is pas toegevoegde waarde (ROI), als de deelnemer het geleerde ook gaat DOEN;

- Je bereikt ‘doen’ in 4 stappen naar gedragsverandering: eerst moet je de noodzaak van gedragsverandering aantonen. Daarna moeten alle argumenten voor en tegen behandeld worden. Tot slot moeten de deelnemers geactiveerd worden: ze moeten de kans krijgen hun ‘ja, ik wil’ meteen in praktijk te brengen en moeten daarvoor leren hoe dat te doen.

- ROI bereik je niet alleen op de dag van het evenement zelf. Voortraject en nazorg zijn cruciaal.

En nu maar hopen dat de heren kunnen leven met deze samenvating.
Ik had slechts één klein puntje van kritiek: er wordt steeds gezegd dat álle belanghebbenden mee genomen moeten worden in het bepalen en bereiken van ROI. Maar waarom staat ‘de dagvoorzitter’ daar niet bij, temidden van sprekers, lokatie etc?

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

2 reacties op “iBook “ROI van je evenement” verplichte kost”

 1. Ruud Janssen:

  Beste Jan Jaap,
  Dank voor je artikel en samenvatting en support. Je hebt gelijk dat de dagvoorzitter een spin in het web is om de conversie van gedrag te identificeren (als de opdrachtgever of meeting owner dat nog niet concreet genoeg heeft gedaan) stimuleren en activeren. In een volgende editie zullen we dit zeker meenemen in de bewoording. Het spreekt voor zich dat het ontwerp van de bijeenkomst en de manier waarop interactie wordt gegenereerd tussen de belangengroepen centraal moet staan. Het begrip “dagvoorzitter” is wel een worm welke in Nederland populairder is dan daarbuiten mijns inziens en daar wellicht ruimte zit om ook internationaal meer mee te doen. Zelf ben ik erg begaan met het een format genaamd de Solution Room om aan het einde van een congres in 90 minuten gedragsverandering te activeren. Zie meer daarover hier: http://bitly.com/bundles/o_61gu77fg81/5 binnenkort volgt ook een website waarop ik dit international beproefde concept van activatie verder zal uitdiepen. Hou solutionroom.info in de gaten in Q 3 van dit jaar!
  Met vriendelijke groet en dank voor je enthousiasme!
  Ruud Janssen

 2. Jkwadraat:

  Ruud,

  graag gedaan.
  Laat me vooral even weten, als het concept ‘live’ is, dan kan ik er wellicht in mijn weblog aandacht aan besteden.
  Ik wil wel een keer verder met je bomen over het ‘interbationaal uitrollen’ de functie dagvoorzitter.

  JJ

Mijn reactie