Drie dingen die je niet met een microfoon moet doen

5 december 2012
Categorieën: Geen rubriek, Over vragen stellen en discussie voeren
Geen reacties »

De dagvoorzitter is net als de voetbaltrainer: iedereen ziet wat je doet en iedereen vindt daar iets van. Maar in tegenstelling tot types als Louis van Gaal, stimuleert Dagvoorzitter.nl die meningen. Deze keer een bijdrage van David Uijl, ondernemersadviseur bij de Kamer van Koophandel. Meer gastblogs blijven welkom.

We weten allemaal dat je een microfoon niet uit handen mag geven. Maar er zijn nog meer dingen die je niet met een microfoon mag doen als dagvoorzitter. Leer van de ervaringen van anderen!

1. De spreker “kan ook wel zonder”
Laatst zat ik in het publiek, in een bovenzaaltje in Tiel. De eerste spreker stormde het podium op en riep met luide stem: “Kunnen jullie mij verstaan? Ik heb nog in het leger gediend als officier, dus ik kan wel zonder microfoon, toch?” De dagvoorzitter was verbouwereerd, evenals de 80 ondernemers in de zaal. “U bent goed te verstaan”, riep iemand op de voorste rij. En de spreker begon zijn verhaal, opeens op veel zachtere toon, slecht te verstaan.

Tip: niet de spreker bepaalt, jij bepaalt. Spreek vooraf het programma door en leg uit hoe de microfoon werkt. Dan kan hij direct kenbaar maken of hij hem wil gebruiken.

2. Niet gebruiken? Zet hem uit!
We herinneren ons nog hoe Obama per ongeluk Netanyahu beledigde toen zijn microfoon nog aanstond. Dat gebeurde mij laatst bijna. Een van de sprekers gaf na zijn spreekbeurt zijn ongezouten mening over de keynote speaker. Gelukkig stond mijn microfoon uit, die ik met gevouwen armen tussen ons in hield. De reden dat ik hem uit had gezet, was een voorval eerder die ochtend: de batterij was leeg.

Tip: er zijn veel redenen om je microfoon tijdig uit te zetten.

3. Dwing de aandacht af
Laatst presenteerde ik een ochtend in de perfecte zaal met de perfecte akkoestiek. Het Colosseum was er niets bij, ik had het makkelijk gered zonder microfoon. Maar een dagvoorzitter zonder microfoon is als een voetballer zonder huwelijksproblemen: bestaat niet. Wat heb ik dus gedaan? Ik heb de microfoon gebruikt, maar niet aan gezet. Ik heb het zelfs gewoon gezegd tegen mijn publiek! En toch merkte ik dat niemand me durfde te onderbreken, dat ik de aandacht vasthield en dat (echt waar) mensen pas iets durfden te zeggen als ik naast hen stond met mijn niet werkende microfoon onder hun neus.

Tip: hou vast aan je werkwijze, dus ook aan je microfoon.

David Uijl (1973) is ondernemersadviseur bij de Kamer van Koophandel en freelance dagvoorzitter. In 2010 nomineerde Sprout zijn boek voor “Ondernemersboek van het Jaar”
: http://www.managementboek.nl/boek/9789077024362/bekentenissen-van-een-ondernemer-david-uijl?affiliate=2286
Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Mijn reactie