Huur je een professional? Of bespaar je jezelf de kosten?

1 maart 2013
Categorieën: Geen rubriek
Geen reacties »

Dagvoorzitter.nl verhuurt dagvoorzitters: mensen die van die functie hun vak hebben gemaakt. Maar vinden we daarom – zoals veel vakgenoten – dat je voor iedere bijeenkomst altijd een professionele dagvoorzitter in moet huren? Nee zeg!
Natuurlijk, we verdienen graag geld. Maar laten we ook eerlijk zijn: er zijn ook heel veel bijeenkomsten, die ook prima zonder een professionele, (duur) betaalde dagvoorzitter kunnen. Maar waar ligt dan de grens? We doen een poging hem te trekken:

U kunt afzien van een professionele dagvoorzitter, als:

… de bijeenkomst alleen maar bedoeld is om te zenden en feitelijke informatie over te dragen. U kunt met een gerust hart kiezen voor bijvoorbeeld een interne dagvoorzitter, als de directeur alleen maar praat. En als er geen ruimte gegeven wordt voor discussie, maar hooguit voor een enkele verhelderende vraag.

… de dagvoorzitter uitsluitend ceremoniemeester is. Als er niet meer hoeft te gebeuren dan het oplezen van de huishoudelijke mededelingen en het CV van de volgende spreker, zijn er voldoende prima spreekstalmeesters op de markt voor een bescheiden budget.

… het alleen gaat om de show en niet om de inhoud. In dat geval kijkt u beter naar een vlotte presentator. Een BN-er kan misschien zelfs mensen trekken, die anders niet zouden komen.

… de interactie in het programma volledig is voorgekookt. In dat geval hoeft een dagvoorzitter alleen maar de vooraf bepaalde vragen voor te lezen, zodat het management haar vooraf uitgewerkte antwoorden op kan lepelen.

… er op specialistisch niveau gepraat moet worden over een onderwerp. Als zowel de zaal als het podium gevuld zijn met vakbroeders en de gesprekken gaan over de inhoudelijke details van het vak, dan kan een inhoudelijk expert als dagvoorzitter een hele goede optie zijn.

Maar stel nu dat er geen behoefte is aan één van boven genoemde aanpakken. Dan zou de investering in een professionele dagvoorzitter zich wel eens terug kunnen betalen in een beter geslaagde bijeenkomst.
Wanneer kiest u voor iemand die van dagvoorzitten zijn vak heeft gemaakt? Als:

… het naast inhoud vooral gaat om inspiratie en interactie. Dan is kennis nodig van groepsprocessen en beheersing van gesprekstechnieken.

… een kritische blik nodig is. Vreemde ogen dwingen immers en een externe dagvoorzitter kan scherpere vragen stellen aan het management of de medewerkers.

… er ruimte moet zijn voor spontane ingevingen. Als het programma pas op de dag zelf zijn echte invulling krijgt en de uitkomsten niet zijn voorgekookt, is er behoefte aan iemand die kan werken vanuit improvisatie en experiment, zonder het einddoel uit het oog te verliezen.

… er een frisse kijk nodig is. Iemand van buiten kijkt nu eenmaal anders tegen zaken aan.

… er behoefte is aan een tolk/vertaler. De deelnemers spreken niet altijd dezelfde taal. Met een hoogleraar op het podium en een zaal vol leken, kan het effectief zijn als de dagvoorzitter juist niet te veel weet van het onderwerp.

… de deelnemers tegenover elkaar staan. Dan moet de dagvoorzitter in staat zijn mensen echt naar elkaar te laten luisteren en samen te laten werken.

… er nog geen helder idee is over de opbouw van de bijeenkomst. Een professionele dagvoorzitter heeft verstand van ‘event architectuur’: de kunst het juiste programmaonderdeel op de best passende plek te programmeren in de meest effectieve vorm.

… er toch een dagvoorzitter gekozen wordt voor wie het niet zijn vak is. In dat geval kan enige training/coaching door een vakman wonderen doen.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Mijn reactie