9 tips die een goede facilitator toepast

12 mei 2013
Categorieën: Gastblog
1 reactie »

Deelnemers aan bijeenkomsten zijn steeds minder passief, interactie wordt steeds serieuzer en in steeds meer vormen toegepast. Co-creatie is één van de meest verregaande manieren van interactie .
Een gastblog van Marieke Schoenmaker, directeur Gamechanger.

The Next Co-creator Community is een Co-creation Learning Platform dat experimenteert met co-creëren. Soms laten we het faciliteren over aan de groep en een andere keer zetten we een goede facilitator in om de co-creatie sessie te begeleiden. Dat doen we bewust om de deelnemers te laten ervaren wat het verschil tussen beiden is. En steeds weer komen de deelnemers tot de conclusie dat de resultaten veel beter zijn als de sessie door een goede facilitator wordt begeleid. Hoe doet een goede facilitator dat?

9-Tips-die-een-goede-faciliator-toepast-650x350

Wat is een goede facilitator?

Een goede facilitator is nuttig wanneer een groep probeert om te gaan met nieuwe of moeilijke kwesties. Hij of zij helpt de groepsleden het beste uit zichzelf te halen als ze geconfronteerd worden met de onvermijdelijke verwarring en frustratie die verband houdt met het het bij elkaar brengen verschillende opvattingen en belangen. Als je de rol van facilitator accepteert dien je neutraal te zijn.
Probeer eens gebruik te maken van de volgende 9 technieken:

1. Aanvoelen van de groepsdynamiek

Als mensen verveeld of onoplettend lijken, kun je het tempo van de sessie versnellen. Als mensen zwijgzaam en gespannen lijken vanwege meningsverschillen, zorg er dan voor dat zij zich veilig voelen hun mening in de openbaarheid te brengen.

2. Zorg ervoor dat iedereen de kans krijgt om te spreken

Nodig de deelnemers uit te spreken. Maak, indien noodzakelijk gebruik van de klok: “We hebben vijftien minuten over. Ik denk dat we moeten luisteren naar de mensen die voor een tijdje niet hebben gesproken”. Een andere manier om mensen rustig te laten spreken is om een ronde te starten, waarin je rond de tafel beweegt en iedereen een paar minuten krijgt om zijn standpunten te presenteren.

3. Aanmoedigen van een open gesprek

Probeer mensen, als ze terughoudend lijken, eens te stimuleren met een uitnodigende vraag: “Over moeilijke kwesties zijn mensen het niet altijd eens. Heeft iemand een ander standpunt?”

4. Mensen betrekken met open vragen

Open vragen vereisen meer dan een ja en/of nee antwoord. Enkele voorbeelden:

“We lijken hiermee moeite te hebben. Wat denk je dat we moeten doen?’

“Kun je daar meer over zeggen?”

‘Wat bedoel je als je zegt. . . ? ‘

5. Humor inzetten

Humor is een van de beste manieren om de toon van sessies te beïnvloeden. Het maakt dat een sessie meer gaat lijken op een café waar je op je gemak leuke en interessante gesprekken voert.

6. Samenvatten

Wanneer je samenvat, probeer je kort het punt dat iemand net heeft gemaakt, te herhalen: “Laat me zien of ik heb begrepen wat je. . . “Als jouw samenvatting een deelnemer niet overtuigt dat hij gehoord is, dien je woordelijk te herhalen wat er gezegd werd.

7. Leren omgaan met moeilijk gedrag

Als twee leden een verhitte discussie krijgen, geef dan een korte samenvatting van de punten van ieder en zet de discussie vervolgens terug naar de groep. Of onderbreek de ‘one-man’ show met een opmerking dat hem of haar krediet geeft voor zijn bijdrage, maar vraag de deelnemer om andere punten te reserveren voor later. Vat de bijdrage van iemand die hetzelfde punt over en herhaalt samen. Hierdoor laat je de de deelnemer weten dat hij is gehoord. Wees ook niet angstig om iemand direct te onderbreken “Wacht even, laat Rob afmaken wat hij te zeggen heeft.” Legitimeer negatieve gevoelens over moeilijke kwesties. Je zou kunnen zeggen: “Ja, het zal moeilijk zijn om verkeersopstoppingen te verminderen op de A1, maar er zijn succesvolle modellen waarnaar we kunnen kijken.”

8. Gemeenschappelijk fundament identificeren

Vat de verschillen in standpunten op een flip-over samen en noteer op een aparte flip-over waarover raakvlakken bestaan. Focus je in de rest van de sessie op de raakvlakken. Bijvoorbeeld: “Het lijkt erop dat we het erover eens zijn dat. . . ” De verschillen parkeer je tot een later moment.

9. Overweeg een evaluatieronde aan het einde van de sessie

Ga aan het einde van de sessie snel rond de hele groep en geef mensen de kans om terug te geven wat zij als voordelen en als nadelen van de sessie hebben ervaren. Laat ze over de nadelen ook bedenken wat zij eraan kunnen doen om dat nadeel in de volgende sessie weg te nemen.

Conclusie

Een goede facilitator is goud waard. Hoe meer goede facilitators er zijn, hoe beter het is!  Wil je meer leren over technieken om co-creatie sessies goed te faciliteren? Meld je dan aan voor deze ‘Gamechanging Co-creatie Audiocursus

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

1 reactie op “9 tips die een goede facilitator toepast”

  1. Onno Kruitwagen:

    Dat zijn leuke tips! En er zijn er nog meer. Denk maar eens aan de competenties voor facilitators die zijn opgesteld door de International Association of Facilitators (IAF). Zie http://iaf-nederland.nl/certificering-cpf/iaf-basis-competenties/

Mijn reactie