Dagvoorzitters: pas op voor het ‘Jack van Gelder’-syndroom!

21 januari 2014
Categorieën: Gastblog
Geen reacties »

De rol van de dagvoorzitter: het is een onderwerp waar je uren over kunt praten. Hoe aanwezig mag hij nu precies zijn? Waar de ligt de grens tussen gespreksleiding en spreken? Moeten je oren open en je mond dicht, of mag het ook wel eens andersom?
Hans Janssen – Denk Producties – ziet bijna dagelijks dagvoorzitter aan het werk. Hele goeie en hele slechte. Hij heeft een hele duidelijke mening over de rol van de dagvoorzitter.

Dagvoorzitter zijn op een seminar of congres is niet makkelijk. Het lijkt makkelijk. Maar dat is het niet. Zeker niet als je zelf van alles meemaakt in je leven. Of als je vanwege je dagvoorzitterswerk allerlei leuke wist-u-datjes hoort. Of als je een mening hebt over het onderwerp van de bijeenkomst die je voorzit.
Want … lieve dagvoorzitter: jouw mening, jouw kennis en jouw inhoudelijke inbreng is niet nodig. Sterker nog: die is niet eens gewenst!

megafoon

De slechtste gespreksleider van Nederland is elke zondag op TV. Jack van Gelder. Die vindt zijn eigen mening minimaal even belangrijk als die van zijn tafelgenoten. Sterker nog: wellicht vindt hij die mening nog wel belangrijker. ‘Jongens als ik zeg dat Philip Cocu PSV niet meer op de rit krijgt, wat zeggen jullie dan?’. ‘Ik denk dat Ronaldo op dit moment beter is dan Messi, vinden jullie dat ook?’. Dat soort vragen. Die stelt Jack van Gelder. De hele tijd. Dat zijn geen vragen. Dat zijn dwangmatige verlangens om zijn eigen mening bekrachtigd te zien. Door de experts aan tafel. Dat doe je niet. Niet als gespreksleider! En niet als dagvoorzitter.
Een goede dagvoorzitter cijfert zichzelf weg. Staat 100% ten dienste van de sprekers die hij of zij (en zij heeft daarbij een evolutionaire voorsprong) aankondigt. En slikt dus de een eigen anekdote in. Houdt de eigen mening voor zich. Brengt die inhoudelijke ‘bijdrage’ toch maar niet. Want daar ben je niet voor. Er staan experts op het programma. Keien! En jij ben het cement tussen de keien. Jij maakt het bouwwerk van losse stenen. Jij bent geen steen. Je verbindt de stenen. En laat ze glimmen.

Dank daarvoor. Namens alle sprekers van Nederland. Namens alle programmeurs zoals ik. En namens alle mensen in de zaal.

hans janssen

 Hans Janssen

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Mijn reactie