Het verkiezingsdebat: is de kloof tussen burger en politiek al dicht?

17 januari 2014
Categorieën: Nieuws
Geen reacties »

De verkiezingen komen er weer aan. Het ideale moment om de kloof tussen publiek en politiek te dichten … zou je zeggen. Het tegendeel blijkt vaak waar. Misschien wordt het daarom tijd het eens anders aan te pakken: met de Kruisvraag en het Coalitiespel.

kruispunt

Richting de verkiezingen organiseren we politieke cafés en debatten. Vaak draaien die uit op een teleurstelling: politici die niet echt met elkaar in debat gaan en die vragen uit de zaal beantwoorden met soundbytes uit het partijprogramma. Veel herhalingen en veel volledig mediagetrainde pitches. De zaal reageert met ongenuanceerde vragen en het berijden van stokpaardjes.
Over en weer wordt er gepreekt voor eigen parochie en slecht geluisterd. Zo leren we elkaar natuurlijk nooit beter kennen en wordt de kloof gezien als fait accompli. Maar het begon toch ooit met dat gezamenlijke belang om te weten wat de partijen te bieden en de kiezers te wensen hebben? Dus moet het anders. Want het kan anders.

De Kruisvraag

Bij de Kruisvraag worden de stellingen niet alleen met Voor en Tegen beantwoord. De deelnemer die twijfelt, geen duidelijke mening heeft of geen positie durft te kiezen, wordt in deze dynamische opzet net zo belangrijk als de uitgesproken voor- en tegenstanders. De rol van de zwevende kiezer in verkiezingstijd wordt zo zichtbaar gemaakt. Vaak blijkt die niet slechts een kiezer is die het nog niet weet, maar iemand met een genuanceerde mening.
Met de Kruisvraag wordt een politieke bijeenkomst een levendig gebeuren, want alle partijen en belanghebbenden nemen letterlijk hun eigen positie in het speelveld in. Begeleiding door een Kruisvraag-gespreksleider zorgt voor ruimte voor alle meningen en de juiste mix tussen discussie en dialoog. De discussie laat de deelnemers de keuze voor hun positie verklaren. De dialoog stelt de deelnemers in staat hun meningen ter plekke te vormen of hun vaste overtuigingen te nuanceren.

Het Coalitiespel

Deze werkvorm maakt zichtbaar hoe politici omgaan met de belangen van de kiezer: kunnen ze compromissen sluiten zonder hun identiteit te verliezen? Of hun geloofwaardigheid?
De verkiezingstijd kenmerkt zich door profilering van de partijen. Zich met ferme taal en breekpunten onderscheiden van de medekandidaten, dat doen ze graag. Geef de kiezer wat te kiezen! Maar als de stemmen geteld zijn, ziet het speelveld er ineens anders uit: de volgende coalitie moet gevormd worden. Dan blijkt dat er niet alleen verschil zat tussen de partijprogramma’s, maar ook tussen de vaardigheden van de politici om samen te werken. Niet alleen in het belang van hun eigen kiezers, maar voor ons allemaal.
Het Coalitiespel wordt gespeeld met een spelleider. Het publiek krijgt te zien krijgt of de politici in staat zijn om tot overeenstemming te komen over plaatselijke thema’s. Lukt dat ook met onverwachte combinaties? Of met verzonnen randvoorwaarden? Hoe (ir)reëel de uitkomst van het spel ook zal zijn, de kiezer ziet de politicus echt aan het werk.

Met de Kruisvraag en het Coalitiespel geeft u eens een andere draai aan verkiezingsdebat of uitslagenavond: leuker, verrassender en tegelijkertijd zinvoller.
Heeft u interesse in de Kruisvraag of het Coalitiespel? Stuur een mail naar info@dagvoorzitter.nl of bel 06 46113994.

De Kruisvraag en het Coalitiespel zijn formats van Hans Etman.

_MG_7839

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Mijn reactie